In deel 1 is beschreven wat het beste moment voor dit gesprek is en hoe je het emotioneel gezien het beste aan kunt pakken. Deel 2 geeft 10 praktische tips waar je tijdens het gesprek op kan letten.
10 praktische tips ‘hoe vertel ik de kinderen dat we scheiden’:
- Zeg hoe erg je het voor hen vindt en toon in enige mate je gevoelens van droefheid over de situatie
- Wees duidelijk dát de scheiding er komt zodat ze geen verzoeningspogingen gaan doen of daar fantasieën over krijgen
- Leg summier uit wat de echtscheidingsreden is én zeg dat de scheiding niet door hén komt!
- Wees zo eerlijk mogelijk en beantwoordt alle vragen zo goed als je kunt. Maar beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken (dus als je het nog niet weet, zeg dat dan gewoon). Leg uit dat dingen veranderen zullen zoals verhuizingen, financieel, sportclub of school en dat ze je niet meer 24/7 aanwezig zult zijn.
- Wees niet verbaasd als een kind enorm boos wordt en dit zich vooral richt op de ‘vertrekkende’ ouder. Respecteer dat, ze hebben tijd nodig om het te verwerken. Het belangrijkste is om naar hen te luisteren en hen de ruimte te geven om te uiten wat ze voelen. Onderbreek hen niet.
- Wees ook niet verbaasd als ze na enkele minuten hun schouders ophalen en vragen naar welk huis het speelgoed dan gaat. Ze kunnen de gevolgen (nog) niet overzien. Tevens kan dit een manier zijn om zichzelf te beschermen tegen teveel verdriet ineens door de informatie gedoceerd toe te laten.
- Zeg nooit tegen de kinderen dat zij mogen kiezen bij wie ze gaan wonen. Het is niet waar (zie mijn blogartikel hierover) én jullie zijn verantwoordelijk. Uiteraard telt hun mening wel mee in de uiteindelijke afwegingen.
- Vergeet vooral niet te zeggen dat jullie van de kinderen houden en dat dat nooit zal veranderen. De liefde blijft hetzelfde, of je hen nu veel ziet of weinig, of de afstand nu groot is of klein.
- Besteedt extra aandacht aan het bed ritueel of ga later nog eens bij de kinderen kijken. Ze liggen er soms wakker van en willen er nog iets over zeggen of vragen.
- Als de eerste verwerking bij het kind heeft plaatsgevonden, lees dan bijvoorbeeld samen een kinderboek over scheiden. Dan krijgt het kind meer beeld bij wat er gaat gebeuren en zal het minder angst en onzekerheid voelen. Of vraag het kind eens naar vriendjes van wie de ouders gescheiden zijn en hoe het er daar aan toe gaat.
Als de kinderen zijn ingelicht, vertel het dan ook zo spoedig mogelijk op school, sport, opvang en aan buren en vrienden. Zij kunnen dan rekening houden met ‘ander’ gedrag van de kinderen en eventueel een luisterend oor bieden.
En in het algemeen: laat je niet negatief uit over de andere ouder en sta open voor positieve opmerkingen van het kind over de andere ouder. Als je je kind daarin belemmert dan zal het kind zich terugtrekken en ‘er’ niet meer over praten. Of zelfs gaan liegen om het jou naar je zin te maken. Blijf hier te allen tijde op bedacht.
Heb je vragen hierover of wil je klankborden, bel me dan op 06 – 27 123 157.