Eind maart 2017 is de nieuwe wet beperking gemeenschap van goederen aangenomen. De wet gaat in werking op 1 januari 2018.
Voor wie is deze wet van toepassing?
De nieuwe wet is van toepassing voor iedereen die na 1 januari 2018 gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Tenzij je huwelijksvoorwaarden of partnerschap voorwaarden maakt, dan is de wet niet van toepassing. Dat betekent dus dat als het huwelijk vóór 1 januari 2018 is gesloten, gewoon de ‘oude’ wet van toepassing is. Het gaat om de trouwdatum, niet de scheidingsdatum. Dus ook als je na 1 januari 2018 gaat scheiden maar voor 1 januari 2018 bent gehuwd, blijft de oude wet van toepassing.
Wat is het gevolg van deze wet?
Tijdens het huwelijk valt alles wat de partners samen of apart verkrijgen in de gemeenschap van goederen, net als voorheen. De regeling is echter veranderd voor alles wat de partners voor het huwelijk al hadden. Onder de huidige, oude wet, wordt alles gezamenlijk bezit door het trouwen in gemeenschap van goederen (enkele bijzondere uitzonderingen daargelaten). Al het bezit is één grote pot. Door de nieuwe wet vallen echter alleen de goederen van vóór het huwelijk in de gemeenschap die toen al van beiden waren. Dus goederen die voor het huwelijk privé waren, blijven ook na de trouwpartij of registratie partnerschap privébezit.
Enkele voorbeelden
Heb je dus als samenwoners een huis op beider naam, dan valt dat huis na een huwelijk in de gemeenschap. Maar bijvoorbeeld die bankspaarrekening van toen je kind was, die blijft privébezit. Dat geldt ook voor schulden. De gezamenlijke hypotheek of gezamenlijke lening van voor het huwelijk valt in de gemeenschap door het trouwen. Echter die studieschuld van voor het huwelijk was privé en blijft ook na het huwelijk privé.
Ondernemingsvermogen
In de nieuwe wet is ook uitdrukkelijk opgenomen dat de onderneming die één van beiden al had voor het huwelijk, diens privévermogen blijft. Echter de winsten en verliezen van deze onderneming tijdens het huwelijk, vallen in de gemeenschap van goederen “voor zover deze in het maatschappelijk verkeer als redelijk worden beschouwd”. Deze nieuwe regeling geldt voor de eenmanszaak maar ook voor een B.V. en andere rechtspersonen.
Erfenissen/schenkingen
Tijdens het huwelijk kun je schenkingen of erfenissen krijgen. Volgens de huidige, oude wet vallen die tijdens het huwelijk in de gemeenschap tenzij er sprake is van een uitsluitingsclausules. Zo’n clausule is een besluit van de schenker of overledene dat wat er geschonken of nagelaten wordt niet in enige gemeenschap van goederen valt. Men wil dus het goed alleen aan die ene persoon nalaten of schenken. Met een uitsluitingsclausule is het goed dus privévermogen geworden. Zonder uitsluitingsclausule is de schenking of erfenis gemeenschapsgoed geworden en dus van beiden.
Als je na 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen trouwt dan vallen schenkingen of erfenissen altijd automatisch in iemands privévermogen. Er is dus geen uitsluitingsclausule meer nodig om dat te regelen.
Bewijs en administratie
De hoofdregel is dat een goed in de gemeenschap valt indien geen van beiden kan bewijzen dat het goed privé is. Dat betekent dat het belangrijk is dat er een goede administratie is van de privé goederen. Het is dus aan te raden om voor het huwelijk in een overzicht schriftelijk vast te leggen wie welk vermogen en schulden heeft. En het is belangrijk om dit overzicht na het huwelijk bij te houden met een goede administratie.
Dat geldt ook voor de extra’s die dat goed oplevert zoals rente. Stel dat je moeder voor je gespaard heeft en dat bedrag staat nog steeds op een gezamenlijke bankrekening. Het is dan beter dit bedrag naar een eigen, aparte rekening over te schrijven zodat duidelijk is dat ook de rente over dit bedrag privé is. Niemand gaat er op de trouwdag vanuit dat er een echtscheiding komt. Maar het is een feit dat 1/3 deel van de huwelijken stranden in een scheiding…
Wil je het allemaal anders regelen dan is het verstandig om huwelijksvoorwaarden te maken. Klik hier om naar de volledige wettekst te gaan.
Voor vragen over deze – best ingewikkelde – regeling sta ik jullie graag te woord, ik ben bereikbaar op: 06 – 27 123 157